Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový oddílový rekord a 4. místo z historicky nejkvalitnějšího MČR přivezla štafeta mužů.

19. 2. 2024

Poslední článek z právě uplynulého Mistrovství ČR mužů a žen musím věnovat závěru celého programu, kde nás v neděli 18.2.2024 odpoledne velmi důstojně reprezentovala ještě závěrečná štafeta mužů v závodě na 4x200 metrů. Jejich výkon i celkové umístění na 4. místě rozhodně stojí za samostatný příspěvek. Kluci ve složení Jiří SYNEK - Šimon KRATOCHVÍL - Franta HANČ - Lukáš SOUKAL dokázali v této sestavě vytvořené čistě z členů naší tréninkové skupiny totiž zaběhnout čas 1:28,73, čímž překonali dva roky starý oddílový rekord, jenž zaběhli tehdy ještě junioři ve stejném složení pouze s výměnou Franty za tenkrát běžícího Vítka Vindušku. Předchozí oddílový rekord v juniorské kategorii zůstal pochopitelně v platnosti, ale tentokrát posunula aktuální čtveřice oddílový rekord v kategorii mužů a také mužů do 23 let. Oproti předchozímu zápisu z roku 2022 jej tak tito borci vylepšili o plných 7 desetin dolů. (Článek ze zmíněného MČR 2022 zde.)

1stafeta2.jpg

Na startu si stejně jako před dvěma lety velmi dobře počínal Jirka Synek, jehož kvalitní mezičas 22,1 s rozhodně potvrzuje to, co jsem psal v předchozím článku ze sobotního programu. Navíc je potřeba si uvědomit, že jde o úsek běžený z bloků a tím pádem daleko více ovlivněný samotnou mechanikou výběhu než u dalších úseků, kde jde de facto o letmé výběhy. Z pohledu individuálních cílů jsem jednoznačně rád, že štafetu Jirka běžel, protože věřím, že jsme se tím týden před juniorským mistrovstvím dobře jak se říká "prošťouchli". I když jsme dostali relativně nevýhodnou 2. dráhu, myslím si, že Jirka si s ní zdatně poradil a své soupeře v drahách výše dokázal udržet v kontaktu a navíc rivaly z plzeňské Škodovky v druhé polovině trati i výrazně "stahovat". Na předávce do druhého úseku byla jasně patrné, jak jsou důležité zkušenosti. Plzni ale i Slávii Praha totiž kolíky popadaly a v závodě tak už pokračovaly jen 3 celky.

 

Druhý úsek měl na starosti Šimon Kratochvíl a i v jeho případě to byla po dvou letech sázka na jistotu, neboť i on běžel stejný úsek i tehdy. Šimon v letošní sezóně příliš nezávodil, ale nad jeho obsazením do této štafety jsem ani na chvíli nepochyboval. Rozhodně to byla sázka na jistotu a současně mě Šimon velmi mile potěšil, že ani na chvíli nezaváhal při otázce, jestli do štafety nastoupí. V samotném závodě si doběhl pro kvalitní mezičas 22,2 s, čímž věřím, že i sám sobě dokázal, že rozhodně může v letní sezóně pomýšlet na rychlé časy. Průběh závodu po nezdařených předávkách dvou štafet začal být pro naše barvy spíše sólo bojem o co nejrychlejší čas v cíli, neboť naši soupeři z Ostravy a Brna nás udrželi v relativně konstantním odstupu. 

1stafeta1.jpg

Třetí úsek obsadil dá se říci nováček v týmu Franta Hanč. Pro něj to byla opravdu první velká zkušenost na MČR dospělých. V letošním roce Franta zaznamenal celkem výrazný výkonnostní progres a společně s mým přesvědčením, že Franta už konečně nabyl určitou sebejistotu, která jde ruku v ruce s klidnou hlavou, jsem ho bez váhání do štafety zařadil. Mezičas Frantova úseku byl 23,2 s, což koresponduje s jeho aktuální výkonností a myslím si, že se nemá za co stydět. Předvedl přesně to, co se od něj očekávalo. Předávku se Šimonem zvládl velmi dobře a i tím mě utvrdil v tom, že po loňském karambolu právě při jeho předávce, si z tehdejší situace vzal do dalších závodů důležité zkušenosti. Věřím, že pro Frantu to byl obrovský zážitek s obrovskou kopou nových zkušeností. Prozatím to je jeho rozhodně největší atletický úspěch a zápis jeho jména v rekordní listině našeho atletického oddílu rozhodně nesmí stát bokem při tomto hodnocení.

 

Na posledním úseku byl opět stejně jako před dvěma lety Lukáš Soukal. Po jeho dopoledním rozběhu na 200 metrů a následném finále jsem věděl, že toho bude mít jistě plné zuby. Zbylí kluci se mě před finále Lukášovi dvoustovky ptali, jestli vlastně štafetu vůbec poběžíme. Když jsem to s Lukynem probíral, ani na chvíli nezapochyboval o tom, že do štafety nastoupí a opět mě utvrdil v tom, že je týmový hráč. I když se Lukáš na své trati snažil mohutně finišovat, rozdíl na ostravské kvarteto byl již nedosažitelný. Přesto napomohl Lukáš k celkovému času naší štafety 1:28,73, když na svém úseku zaznamenal superrychlý mezičas 21,0 s! I zde se jasně potvrdilo, že přípravu jsme udělali velmi dobře, protože celkově vzato absolvoval Lukáš v jednom dni tři ostré starty na 200 metrů a všechny byly v hodnotách hluboko pod 22 vteřin. 

 

Po doběhu našeho běhu jsme věděli, že naše aktuální třetí místo se může ještě dosti otřásat v základech, protože následoval ještě druhý běh, ve kterém nastupovala čtveřice Kladna, o níž jsme věděli, že chce a také že má oprávněné ambice k zisku jedné z medailí. Po doběhnutí kladenských rivalů bylo vše jasné, protože tato čtveřice dokázala náš čas pokořit. Pro nás v tu chvíli zbylo čtvrté místo. Zklamání? Možná chvíli... Ale tak, jak jsem klukům zhodnotil přímo na místě, si myslím, že stejně důležité jako umět vyhrát je i přijmout porážku. Obzvláště s úctou k soupeři, který byl prostě lepší. Čtvrtou příčku beru jako veliký úspěch i když to tzv. "necinklo". Poprali jsme se víc než důstojně v asi nejtvrději obsazeném halovém mistrovství ČR, které pamatuji. Za náš výkon v novém oddílovém rekordu, za výborné 4. místo z Mistrovství ČR mužů, za krásný zážitek si kluci zasloužíte pochvalu!

 

Pro srovnání přikládám mezičasy v porovnání s mezičasy předchozí štafety z roku 2022:

  MČR juniorů 20.2.2022 Ostrava       MČR mužů 18.2.2024 Ostrava  
1 Jiří SYNEK (2004) 22,4 s   1 Jiří SYNEK (2004) 22,1 s
2 Šimon KRATOCHVÍL (2004) 22,8 s   2 Šimon KRATOCHVÍL (2004) 22,2 s
3 Vít VINDUŠKA (2004) 22,9 s   3 František HANČ (2006) 23,2 s
4 Lukáš SOUKAL (2003) 21,3 s   4 Lukáš SOUKAL (2003) 21,0 s

 

1stafeta.jpg