Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na MČR juniorů a dorostu vybojovala štafeta juniorů bronz a Jirka Synek společně s Anetou Bedrnovou přidali 5. místa na 60 m.

O víkendu 24.-25.2.2024 se v Ostravě uskutečnil halový šampionát kategorií dorostu a juniorů, na kterém startovali z naší skupiny 3 atleti v individuálních disciplínách a další dva se poté přidali ještě ve štafetách. V sobotu jsme měli hned trojí zastoupení v závodech na 60 metrů. Jirka si mezi juniory v rozběhu počínal jako ostřílený borec a do finále postoupil v relativně kontrolovaném finiši z druhého místa v čase 6,99 s. Je pravdou, že z mého pohledu byl jeho výkon jaksi nevyběhaný. Do finále, nastupoval Jirka v 7. dráze a svůj výkon z rozběhu dovedl vylepšit na 6,96 s.

1synek3.jpg

Projevem byl tento závod o poznání lepší a rozhodně naznačoval moji predikci, že každým závodem po vynucené závodní pauze v posledních 3 týdnech před MČR to bude lepší. Jen pár tisícin dělilo Jirku od 4. příčky, neboť na 4. a 5. místě měl Jirka shodný čas. Důležitým momentem bylo i naše následné zhodnocení, z něhož jsem nabyl dojmu, že Jirka je s tímto výsledkem spokojen a váží si finálového umístění mezi nejlepšími juniory v ČR. Rozhodně je nutné si připustit okolnosti, které vedly k vynucené závodní pauze, a jejich dopad. Plán jsme měli určitě jiný. Nicméně s výhledem na letní sezónu mám za to, že jsme první část roční přípravy zvládli obstojně a důkazem toho může být i Jirkova letmá dvoustovka v nedělní štafetě, kde jeho mezičas 21,5 s i samotný závodní projev, kdy nádherně stáhnul a dotíral na své soupeře, naznačuje správný směr naší přípravy.

1synek1.jpg

Za zmínku stojí a je dobře, že o tom přemýšlí i sám Jirka, i rozbor techniky samotného výběhu z bloků, na který jsme se v této části přípravy cíleně zaměřili. I to je jeden ze splněných cílů a potěšilo mě, že to takto Jirka vidí také a má radost i z těchto dílčích kroků. Podle videozáznamu jsme v tomto parametru udělali obrovský posun a ve srovnání s republikovou konkurencí je to jasně zřetelné.

received_636414818610391.jpeg

Mezi dorostenkami startovala Aneta Bedrnová, pro níž to byl první "gigant". Na MČR odjížděla v roli jedné z favoritek a možná právě to ji trochu táhlo dolů. Určitě tomu nepřidala ani v týdnu prodělaná střevní chřipka a v koktejlu mírného oslabení a s tím spojené menší sebedůvěry pak Anet bojovala na tomto MČR daleko více než se soupeřkami pouze jen se svojí hlavou. Ale i to je zkušenost, která je k nezaplacení! V rozběhu si Anet počínala obstojně, když do finále postupovala napřímo z 2. místa za čas 7,79 s.

 

Po rozběhu jsme však museli dosti vážně rozvažovat, jestli Aneta do finále vůbec nastoupí, protože zdravotní omezení a s tím spojený nízký tlak byli závažnými okolnostmi. Nakonec se ale Anet po této stránce dala "do kupy" a začala se připravovat na finále. Během této doby si však tak trochu zablokovala hlavu a na místo těla jsme museli začít řešit mysl. I pro mě samotného to byl dá se říci nový zážitek a zkušenost, ale jsem rád, že nakonec se mi povedlo najít "recept" a myslím si, že v samotném závodě poté Anet předvedla, že jsme to společně zvládli. Rozhodně to však nebyla značka ideál a v odpoledních hodinách jsme si o této situaci popovídali a rozebrali ji. Finálový závod Anet zvládla za 7,75 s, čímž dokázala potvrdit svoji vysokou výkonnost, což jí vyneslo konečnou 5. příčku, které si s ohledem na všechny okolnosti rozhodně považuji a vysoko cením. 

Je potřeba si zdůraznit, že Aneta měla v této halové sezóně vyrovnané výkony v rozpětí 7,70-7,80 s. Od této množiny "ustřelily" dva výrazně odlišné výkony v podobě osobního rekordu 7,58 s a ne příliš technicky povedeného startu za 7,96 s, který byl navíc ovlivněn tréninkovým zatížením před prvním startem v sezóně. Statisticky vzato tedy můžeme tvrdit, že výkonost v intervalu 7,7-7,8 s byla stabilní a to je pro mě známkou dobré přípravy.

1bedrnova1.jpg

Třetím sprinterem na 60 metrů byl Franta Hanč. Ten svým konečným umístěním  na 20. místě určitě nezklamal, protože do soutěže nastupoval s 24. výkonem. Navíc se mu povedlo zaběhnout 7,28 s, což bylo jen 4 setiny za jeho osobním rekordem a oboustranně jsme byli spokojení, že se mu povedlo zaběhnout výkon pod 7,3 s. Na technice výběhu z bloků budeme muset s Frantou ještě hodně zapracovat a tak, jak jsem mu sdělil hned po závodě, si myslím, že je dobře, když jsem měl možnost v tomto závodě vidět naše rezervy. Díky tomu máme nyní definitivně jasno, co je nutné opravovat. Franta běžel v neděli ještě závod na 200 metrů. Zde však zaznamenal diskvalifikaci, když jak se říká "ulil". osobně jsem si nebyl příliš jistý a z tribuny jsem ho instruoval, aby se šel rozhodčích zeptat a na vlastní oči přesvědčit ke startovacímu zařízení, kde se určuje křivka a průběh zatížení zátěžových bloků. Je dobře, že Franta k rozhodčím šel, protože rozhodčí ještě relativně dlouho přezkoumávali svoje rozhodnutí. Nakonec ale usoudili, že opravdu k pochybení došlo. A i když nakonec tedy Franta běžet nemohl, získal dobrou zkušenost. Myslím si, že ho to i zdravě "nakoplo" k závěrečným štafetám, v nichž poté předvedl na svém prvním úseku při startu z bloků mezičas 22,8 s.

1hanc3.jpg

Právě nedělní štafety byly naším posledním vystoupením na tomto MČR. Relativně dlouho jsme se rozhodovali, jestli do závodu pustíme tým juniorek nebo dorostenek. Jelikož jsme museli zvažovat samotné obsazení, v kterém figuroval i  dorostenky, bylo rozhodnuté relativně složité. Po důkladné analýze a závodního nasazení v individuálních disciplínách v úvahu připadajících juniorek jsme však vsadili na tým dorostenek. Děvčata nakonec předvedla, že nebylo špatné rozhodnutí, když zaběhla nový oddílový rekord 1:43,03. Nelítostná statistika, s kterou jsem tento tým do soutěže stavěl, předpovídala umístění na 6. místě a o se také potvrdilo. Přesto má výkon svoji kvalitu a děvčatům za něj moc gratuluju!

Mezičasy:

Aneta BEDRNOVÁ 25,5 s - Adéla DUŠKOVÁ 26,6 s .- Amálie SCHEDEROVÁ 26,0 s - Mia PLAČKOVÁ 25,0 s.

V týmu běžely i dvě děvčata z naší skupiny a myslím si, že Aneta si zde velmi s chutí zaběhla kvalitní dvoustovku, která v mezičase 25,5 s potvrzuje její schopnosti na této trati. Finišmenkou týmu byla ještě žákyně Mia Plačková, která předvedla super rychlý mezičas 25,0 s rozhodně potvrdila moje rozhodnutí j do štafety obsadit! 

1dorostenky.jpg

Další štafetu jsme měli v dorostencích, kde jsme se rozhodli nasadit tým zejména s výhledem sbírání zkušeností. Kluci si doběhli pro 12. místo v čase 1:36,30. Určitě jsem ale spokojený s tím, že jsem tým přihlásili, protože jak už nám historie několikrát ukázala, zkušenosti nikde jinde nenasbíráme.

Mezičasy: Martin DUPÁK 23,6 s - Marek PŘEVRÁTIL 24,3 s - Šimon NOVÁK 24,3 s - Jan ŠMEJKAL 23,9 s.

1dorostenci.jpg

Poslední želízko v ohni štafetových bojů jsme měli v týmu juniorů. Podle rozlosování jsme věděli, že můžeme bojovat o vysoké umístění do 5. místa. Rozlosování však současně naznačovala, že v boji o medaile mohou zasáhnout i týmy z jiných běhů než z našeho prvého běhu soutěže. Kluci ve složení Franta Hanč, Jarda Hnida, Štěpán Veselý a Jirka Synek mě potěšili svými přesvědčivými předávkami. V tom spatřuji velký rozdíl. A ze zpětného pohledu po doběhu všech 3 běhů se zdá, že právě tato naše "seběhanost" a jistota na předávkách, která mimochodem určitě pramení právě z výše zmíněných zkušeností, vykrystalizovala v konečné 3. místo a bronzové medaile. 

1juniori1.jpg

Na start jsme obsadili Frantu, který mě zde přesvědčil v tom, co bylo napsáno výše tedy, že se zdravě namotivoval po ranní diskvalifikaci a zaběhl kvalitní mezičas z bloků za 22,8 s. Jarda Hnida měl složitou úlohu na seběhu a i on si myslím potvrdil svoji letošní výkonnost, když běžel v letmém mezičase 22,8 s. Třetí úsek měl na starost Štěpán Veselý, který zvládl 200 metrů za 23,2 s a i v jeho případě potvrdil svůj letošní nejlepší halový výkon. V tu chvíli jsme se pohybovali na třetím průběžné pozici našeho běhu a důležité bylo, že Štěpán tuto pozici udržel před dotírajícím kvartetem z Dipoli. Poslední úsek běžel Jirka Synek, který to zvládl za senzačních 21,5 s. Jeho úsek působil famózně, protože při ztrátě téměř 50 metrů dokázal své soupeře neskutečně stáhnout a kdyby trať byla snad ještě o 1 metr delší, určitě by se mu povedlo porazit finišmena z Univerzity Brno, který svou 2. příčku nakonec zvládl uhájit o pouhých 15 setin. Každopádně opět jsem zde mohl pozorovat čirou radost ze sportu a to mě opět úplně pohltilo.

1se-mnou.jpg

Kluci byli po svém výkonu 1:30,75 na průběžné třetí pozici, a tak jsme netrpělivě sledovali průběh dalších běhů, kde jsme očekávali, co předvedou naši soupeři. Nakonec se však nikomu z nich nepovedlo náš čas pokořit a z MČR juniorů si kluci odvezli mimo krásného zážitku také bronzové medaile. Věřím, že je to pro mě velká motivace stejně jako pro mě. 

Mezičasy: František HANČ 22,8 s - Jaroslav HNIDA 22,8 s - Štěpán VESELÝ 23,2 s - Jiří SYNEK 21,5 s.

1juniori.jpg