Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Czech Indoor Gala si Lukáš Soukal zaběhl výrazný halový osobák na 200 metrů.

V úterý 30.1.2024 proběhl v Ostravě nejkvalitnější mítink na území České republiky - Czech Indoor Gala. Mítink letos ještě "povýšil" , neboť byl zařazen do nejvyšší kategorie Gold Wolrd Tour. V národním předprogramu, který byl za poslední roky asi nejkvalitněji obsazen, startovali z naší tréninkové skupiny 3 závodníci.

 

Lukáš Soukal se na start na tomto mítinku připravil opravdu dobře. Po trochu rozpačitých pocitech z posledního startu na 400 metrů před týdnem na Stromovce se ale Lukyn dokázal poměrně rychle otřepat a hlavou se připravit na další start, který pro něj byl i dosti psychologickou záležitostí, když na této dráze ještě nikdy neběžel pod 22 vteřin. Je dobré si dávat cíle... Pozitivně hodnotím i to, že jsme na závod odjeli den dopředu, aby se Lukáš dostal do své vnitřní pohody, což bylo z mého pohledu zásadním faktorem právě při našem minulém startu. 

1soukal.jpg

Při rozcvičování den předem i v den samotného závodu jsem Lukáše pozoroval s nadšením. Bylo vidět, že už má relativně hodně nasbíraných zkušeností a časové rozplánování ale i samotné "dávkování" a obsah zvolil jednoznačně na výbornou. Při "představovačce" za startovními bloky působil odhodlaně. Samotný závod se rozhodně vyvíjel podle našeho plánu. Maximálně využít svých soupeřů v drahách nad ním, kterých se měl hned od startu zachytit. To se také povedlo. Při náběhu do druhé zatáčky navíc Lukáš ještě přidal a soupeře začal "stahovat" na jejich hendikepech. V poměrně vyrovnaném finiši nakonec zaznamenala cílová kamera čas 21,64 s, čímž si Lukyn vytvořil svůj halový osobák a ten původní stlačil o více než 4 desetiny dolů. Čas je rovněž velmi zajímavým porovnáním mezi halovým a venkovním osobákem. Z tohoto pohledu je tento ostravský výkon velmi ambiciózním počinem.

Čas je krásná odměna, ale je to jen vrcholek toho, co vše bylo nutné pro takový výkon udělat. ...a jsem rád, že Lukáš si tuhle rovnici už dokázal převzít za svou a přemýšlí o svém sportování i v jiných rovinách a souvislostech.

 

Jana Šafránková byla do národního programu Czech Indoor Gala vybrána na 60 a 200 metrů. Šedesátka, u níž jsme dopředu věděli, že to bude pouze 1 rána, neboť finále se nekonalo, dopadla vlastně dobře. I když první Janiny dojmy takové nebyly. Ale vše potřebuje trochu klidu a Janča si s dostupem času dokázala i sama najít, co vlastně hodnotit dobře. Samotný výběh z bloků se mi líbil a startovní reakce 0,126 s jej podtrhuje. Přechod po 20 metrech a samotný závěr závodu byl oproti předchozím startům o stupeň lepší. Zdálo se mi, že nedochází k tak velké ztrátě v tahu vpřed. Možná na to měl i náš trénink z minulého týdne, kdy jsme výjimečně mohli zařadit trénink v delším tunelu. Čas 7,70 s je na první ránu za mě dobrým standardem. Ze závodu na 200 metrů jsme Janču nakonec odhlásili, protože cítila bolestivost pod hýžďovými svaly. V tomto směru bylo naše rozhodnutí jednoznačně logické. Na vyšetření následující den se naštěstí nic zásadního neprokázalo, ale i přesto jsem rád, že jsme nešli do tak velkého rizika. 

1safrankova.jpg

Poslední startující byla dorostenka Aneta Bedrnová, pro niž jsem tento start volil zejména kvůli sbírání zkušeností v tak velkém závodě. Anet ho podle mě zvládla velice dobře, i když na ni bylo vidět, že je trochu pod tlakem. Nakonec ale výkon 7,75 s ukázal její stabilizaci v této výkonnostní úrovni. K tomu Aneta přidala velmi odvážnou startovní reakci 0,137 s, což také nasvědčuje tomu, že se nakonec ze závodu jak se říká neposadila na zadek. Za mě tedy jednoznačně splněný cíl pro tento závod!

bedrnova.jpg