Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukynův pád v kvalitně rozběhnuté čtvrtce a Janin vstup do sezóny na Akademickém MČR.

V pondělí 8.1.2024 jsme opět zamířili na Strahov, kde se konalo Halové akademické mistrovství ČR, ne kterém reprezentovali svoji Vyšší odbornou školu České unie sportu Jana Šafránková a Lukáš Soukal. V závěru přípravného období to pro nás byla ideální volba startu v hale.

 

I když na šedesát metrů měl tento závod parametry pouze běhů na čas bez postupu do finále, v případě Jany Šafránkové jsme toho nelitovali. Jana si na trati nevedla špatně a velmi dobře se držela se svými konkurentkami. Ke konci je sice nedokázala udržel, ale výsledný čas 7,81 s není zklamáním. Naopak s ním byla i sama Jana spokojená. Po rozboru jsme si ujasnili některé klíčové okamžiky ať už v udržení délky kroku a aktivního běhu v druhé polovině trati, aby Janča nezačala ztrácet, tak i v práci s pažemi, kde vidíme jisté rezervy. Rozhodně ale platí to, že je potřeba se k lepším výkonům vyběhat.

1safrankova1.jpg

Lukáš Soukal nastupoval k závodu na 400 metrů a cíl jsme měli jasný. Pokusit se po boku Vítkovického konkurenta Milana Ščibrániho vybojovat co nejlepší výsledek. Lukáš byl na závod dobře připravený a nechyběla mu ani motivace. To se v závěru závodu ale nakonec ukázalo jako zřejmě zásadní, neboť míra motivace zjevně přesáhla Lukynovi aktuální možnosti a těsně před cílem této trati upadl. Nicméně hodnocení nemohu uzavřít jinak než pozitivně! I když aktuální emoce ihned po doběhu (a to i ve mě samém) byly opravdu strašlivé, s odstupem času si musíme Lukynův výkon vyhodnotit jako velmi ambiciózní a s obrovským potenciálem.

1soukal.jpg

Lukáš závod rozběhl svižně a se svým soupeřem se moc netýral, když ho po prvních 120 metrech stáhl a na seběhu už jednoznačně závod ovládl. V průběhu prvního okruhu na metě 200 metrů byl mezičas 23,0 s, což jsme si přesně naplánovali. I za to má Lukáš další velkou pochvalu, že takhle trefil tempo závodu. Na metě 300 metrů probíhal Lukyn v čase 34,0 s, což už bylo hodně odvážné až řekl bych až "drzé". Milan Ščibráni, který v cíli zaznamenal  48,84 s v tu chvíli ztrácel již dobrých 5 metrů. Lukáš však tak moc chtěl vyhrát, že na posledních 30 metrech tlačil tělo, ale nohy už mu v danou chvíli vypověděly službu a následoval pád. Při úvaze Milanova výsledného času, který by Lukáš pochopitelně pokořil, si musíme jednoznačně připustit, že Lukyn má v začátku sezóny velmi kvalitní výkonnostní úroveň a jednoznačně dobře natrénováno.  Nic na tom nemění ani tento pád. 

1soukal3.jpg

A jak jsem Lukášovi po tentokrát delší pauze, kterou jsem potřeboval sám pro sebe a na srovnání mých vlastních myšlenek v hlavě, sdělil, že každý velký okamžik, každý dobrý výkon, každý spěch, který sportovec zažije a na který se chystá, je vykoupen velkou řadou těch méně světlých okamžiků. O to více si našich úspěchů musíme vážit. Obrovsky si vážím toho, že Lukáš si svoji hlavu už zjevně dokázal posunout v duchu výše napsaného a sám sebe zdravě namotivoval. Jen tak dál, držím ti palce!