Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajské přebory mládeže a dospělých v hale - 8 medailí a kvalitní výkony.

V sobotu 13.1.2024 proběhly v Praze na Stromovce krajské přebory Středočeského kraje v kategoriích dorostu, juniorů a dospělých. Naše tréninková skupina posbírala celkem osm medailí, když tituly krajských přeborníků a tudíž zlaté medaile získali Jana Šafránková mezi ženami (60 m - 7,70 s), Aneta Bedrnová (dorostenky 60 m - 7,73 s- vyrovnaný OR), Jirka Synek (junioři 60 m - 6,99 s) a Lukáš Soukal (muži 200 m - 22,14 s). Jednu stříbrnou medaili vybojoval Šimon Kratochvíl (muži 200 m - 23,05 s) a tři bronzové medaile si vysloužili Jana Šafránková (ženy 200 m - 25,79 s), Aneta Bedrnová (dorostenky 200 m - 25,79 s - osobní rekord), Štěpán Veselý (dorostenci 60 m - 7,35 s), 

Za zmínku stojí i finálová umístění juniora Franty Hanče na šedesátce (7. místo 7,42 s) a Martina Dupáka mezi dorostenci (6. místo - 7,52 s - osobní rekord).

 

Svůj druhý závod v této sezóně ozdobila Jana Šafránková velmi hezkými starty na šedesátce. Zejména ten finálový byl i pro ni samotnou s dobrým pocitem Dá se říci, že od prvního okamžiku jsem tušil, že tohle bude dobrý běh, neboť Janě to z bloků senzačně "vyjelo" a s poměrně velkým drivem to "dovezla" až za cílovou pásku. Odměnou byl kvalitní výkon 7,70 s, za nějž byla i ona sama spokojená.

1safrankova1.jpg

Na dvoustovce mě Jana opravdu potěšila, protože předvedla to, že letos má dobře naběháno z objemové přípravy. Odměnou byl nový halový osobák 25,79 s a skalpy mnoha soupeřek. Dobrý pocit mám i z toho, jak se jí vedlo na posledních 50 metrech, kde rozhodně nepůsobila dojmem, že by "mlela" z posledního, ba naopak! 

1safrankova.jpg

Aneta Bedrnová předvedla, že jí rychlost rozhodně nechybí a i když minulý týden odjížděla ze Strahovských závodů zklamaná, tentokrát to bylo jiné kafe a ukázalo se, že to, co jsem jí před týdnem říkal, je pravdou. Sportovní výkon nelze vykládat pouze jedním číslem. Nýbrž je potřeba za těmito čísly vidět a zejména si připustit další okolnosti, které jej ovlivňují. Tentokrát již v rozběhu zaběhla Anet 7,74 s, což bylo pro nás po týdenním lyžařském kurzu celkem překvapením. Ve finále se Anet ještě se o setinku vylepšila na 7,73 s, čímž si vyrovnala svůj prosincový halový osobák a oprávněně za něj brala zlatou medaili ve velmi těsném doběhu se svojí sokyní Sofií Rubešovou.  Anet se velmi dobře prezentovala také v závodě na 200 metrů, kde si zaběhla absolutní osobák (25,98 s). Čas pod 26 vteřin má svoji kvalitu a současně jsme si vědomi, že tuto trať nemá Anet vůbec "osahanou", protože v loňském roce mezi žákyněmi závodila hlavně na 150 metrů a dvoustovku běžela prozatím pouze dvakrát. 

1bedrnova.jpg

S Lukášem Soukalem jsme pro tento závod zvolili start pouze na trati 200 metrů a současně jsme se dohodli, že jej budeme brát především jako velmi kvalitní a ostrý trénink. Zadání znělo předvést uvolněně rytmický a svižný výkon a především to nervat. I s ohledem na menší nachlazení v předešlých dnech si myslím, byl tento plán na místě. Každopádně Lukyn si tento závod opravdu srovnal v hlavě a předvedl, že již patří mezi vyzrálé závodníky, kteří vědomě ví, za čím jdou.

1soukal1.jpg

Výkon 22,14 s odpovídá našim představám a naplnil očekávání od tohoto startu. Myslím, že i forma pouze jednoho startu byla pro naše potřeby v danou chvíli více než přínosná, když Lukáš nemusel strávit celý den v hale, ale přijel si pouze na svůj závod. Pohybově se mi Lukášův závod na začátku trati zdál celkem vlažně rozběhnutý, ale sám Lukáš mi po závodě vyložil, že takto si to chtěl rozběhnout, aby měl následně možnost tempo stupňovat a dostat se plynule do letmé rychlosti. 

1soukal.jpg

Zlatou medaili si rovněž vybojoval mezi juniory Jirka Synek, který jak v rozběhu tak i následném finále zaběhl 6,99 s. Za oba výkony se podle mého názoru nemusíme stydět. Každý čas pod 7 vteřin je z mého pohledu cenným. Z rozboru techniky a projevu na trati musím vyzdvihnout výbušnost. Současně ale nám tyto starty ukázaly na určité nedostatky, které bychom mohli vylepšit a které spatřuji zejména na prvních 10 metrech. Zde, jak jsem psal, nechybí výbušnost, ale současně zde nedochází ke kvalitní práci s délkou kroku. V rychlém rytmickém a frekvenčním projevu se nám tak vytrácí faktor vzdálenosti, což si myslím je prozatím naším největším a aktuálním limitem. Dobré je ale i to, že opět víme, na čem zapracovat, takže hurá do toho!

1synek-vesely.jpg

Na šedesátce mezi dorostenci mě velmi potěšil Štěpán Veselý. Z rozběhu se kvalifikoval do velmi "nabušeného" a také vyrovnaného finále, kde se mu navíc podařilo senzačně trefit start a posléze, jak se ukázalo, z toho vytěžil také velmi dobrý čas 7,35 s. Beru to jako velikou vlaštovku a Štěpánovi to předpokládám vlije krev do žil. Po rozběhu jsem mu radil, aby se více soustředil na pozdější zvednutí trupu a tím pádem se pokusil více vytěžit z akcelerační fáze. Ve finále mám za to, že to splnil na výbornou. Oproti soupeřům se už tak předčasně nenarovnal a udržel to dole. Společně s faktorem výborné startovní reakce tak Štěpán předvedl po dlouhé době čas pod 7,4 s a zaslouženě za něj bral bronzovou medaili.

1vesely.jpg

Stříbro v závodě mužů na 20 metrů si vybojoval Šimon Kratochvíl, který tak na stupních vítězů doplnil Lukáše Soukala. Šimon na rozdíl od Lukyna závod jak se říká "nakopl" a i z toho důvodu by mě velice zajímala jeho výkonnost na 60 metrů, protože prvních cca 80 metrů bylo opravdu hodně přesvědčivých. Na cílové pásce zaznamenal Šimon výkon 23,04 s, což znamenalo celkové druhé místo.

1kratochvil.jpg

Za zmínku rozhodně stojí i výkon Franty Hanče, který se probojoval do finále mezi juniory, což už samotné je dobrou vizitkou. V rozběhu si Franta zaběhl velmi blízko k výkonu z minulého týdne (7,42 s) a ve finále následně předvedl 7,45 s, kterým obsadil 7. místo. U obou těchto výkonů mám určité výhrady k dvěma zásadním momentům. Startovní reakce oproti ostatním soupeřům především ve finále působila velmi nepřesvědčivým dojmem. Následné práce paží poté rozhodně nepůsobí čistě z fyzikálního pohledu na věc pozitivně pro pohyb vpřed. Takže tyto dvě věci se musíme aktuálně pokusit co nejvíce vylepšit.

1hanc.jpg

Osobní rekord na krajském přeboru předvedl Martin Dupák, pro kterého byly starty na šedesátce tentokrát ozdobeny velmi dobrou startovní reakcí. Díky tomu ser dokázal Martin probojovat rovněž do finále mezi dorostence svůj výkon z rozběhu 7,52 s, který je jeho novým osobním rekordem, zde dokázal téměř zopakovat, když předvedl finálových 7,53 s  a bral za ně 6. příčku. Na dvoustovce si Martin taktéž přepisoval osobní statistiky, když zaběhl druhý osobák 24,48 s. Jen tak dál!

1dupak.jpg

Na dvoustovce si zaběhl nový osobák také Honza Šmejkal (24,55 s), což beru jako velmi pozitivní zprávu s ohledem na jeho loňskou spíše protrápenou sezónu. Dva osobní rekordy zaběhl také Jindra Onufer, který v hale závodil de facto úplně poprvé (60 m 7,88 s, 200 m 24,97 s).