Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jana Šafránková je 7. ženou na Mistrovství ČR.

V sobotu 17.2.2024 jsme zahájili naši pouť na letošním halovém šampionátu mezi dospělými. Z naší tréninkové se tohoto MČR zúčastnili 5 sprinterů v individuálních disciplínách doplnění ještě jedním v závěrečné štafetě na 4x200 metrů. Účast 6 atletů na hlavním Mistrovství ČR z naší "stáje" beru jako veliký úspěch.

1skupinka.jpg

Sobotní program zahajovaly dívky na 60 metrů. I když účast Jany Šafránkové jsme z důvodů bolístek definitivně rozhodli až ve středu před MČR, předvedla Jana to, že naši přípravu jsme udělali dobře. V rozběhu si dokázala vyrovnat rok starý osobní rekord 7,68 s a díky tomuto letošnímu sezónnímu maximu postoupila do velkého finále. Z pohledu rozboru samotného sportovního výkonu mě moc potěšila Jana na startu, kde krásně vypálila, udržela náklon a rozhodně se od svých soupeřek nenechala zahanbit. Prakticky od prvního pohybu působil celý její projev naprosto sebevědomě a udržela si jej i v druhé půlce trati, kde rozhodně neztrácela.

1safrnkova4.jpg

Po netrpělivém vyčkávání na to, jak dopadne třetí rozběh, vybouchly v Janče emoce, což není v jejím případě tak obvyklé. Ale byl jsem za to moc rád, protože pevně věřím, že bez emocí nejde dělat žádný sport. Ve finálovém závodě Jana podala výkon srovnatelný s těmi, které stabilně předváděla po celou zimní sezónu (7,71 s). Právě stabilitu chápu jako jeden z důležitých předpokladů. A konečné 7. místo ve finále MČR mezi dospěláky je pro Janu obrovský úspěch v její kariéře a její nejlepší dosavadní umístění. Moc gratuluju!

1safrankova1.jpg

Do rozběhů na 60 m mezi ženami nastoupila i dorostenka Aneta Bedrnová. Té se samotný start příliš nepovedl a z mého pohledu působil vlastně dosti ospale a nepřesvědčivě. Vzhledem k Anetině věku a zatím relativně malým zkušenostem současně i pravděpodobně velkému vnitřnímu napětím ze startu mezi dospěláckou elitou, si ale jejího výkonu velmi vážím. Vždyť Aneta běžela ve stejném rozběhu, v němž vítězka Karolína Maňasová předvedla nový národní rekord 7,20 s, který v následném finále ještě vylepšila.  Především krásný "zátah" do cíle, díky němuž se Anet posunula ve svém rozběhu až na 3. příčku, což se rozhodně po prvních 20 metrech závodu tak nenasvědčovalo, ozdobil její výkon nejvíce.  Anet byla po závodě asi hodně zklamaná a neobešlo se to bez slz. Ale myslím, že jsme si dokázali jasně vykomunikovat, o co zde šlo, a současně jsme na jejím výkonu našli mnohá pozitiva. Jedním a největším z nich rozhodně je Anetina houževnatost. Právě díky ní se dokázala v tomto rozběhu zřetelně prosadit na 3. místě. Za mě tedy spokojenost.

1bedrnova.jpg

Třetím sprinterem v rozbězích na 60 metrů byl Jirka Synek. Do extrémně nabitého startovního pole se Jirka kvalifikoval se svým letošním výkonem 6,95 s až na 22. místě. Současně jsme do závodu vstupovali s vědomím, že příprava díky různým omezením v podobě onemocnění, maturitního plesu atd. neprobíhala zejména v závodním kalendáři ideálně. I proto jsem tento start chápal vlastně jako ideální příležitostí se rozzávodit týden před jeho juniorským šampionátem. Start Jirkovi v jeho závodě nevyšel úplně podle našich představ. I když jsme na tomto bodu hodně pracovali a na trénincích i den před závodem se nám vše líbilo, v den D to nevyšlo úplně podle představ. O to víc mě ale potěšil jeho projev v druhé polovině trati, kde se dostal do velmi hezkého uvolněně - švihového projevu. Tak, jak jsem si to rozebrali po závodě, následně potvrdila i dvoustovka v neděli při štafetě, kde Jirka podal velmi rychlý výkon, když zaběhl první úsek z bloků, který je pochopitelně ztížen samotnou startovní reakcí a výběhem z nízkého startu, v mezičase 22,1 s. S výkonem 7,00 s obsadil v celkovém hodnocení Jirka konečnou 22. pozici a věřím, že ho to zdravě namotivovalo k bojům mezi juniory za týden opět v Ostravě.

1synek1.jpg