Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablonecká hala přinesla osobáky nejmladším děvčatům.

V sobotu 20.1.2024 se v Jablonci nad Nisou uskutečnil již 51. ročník tradiční Jablonecké haly. Tradiční podnik si na severu Čech v posledních letech získává na prestiži a na výsledcích to bylo rozhodně poznat. Již v kvalifikačních kolech na 60 metrů mužů i žen to bylo jasně zřetelné.

1holky-velka.jpg

Na tento závod jsme se vypravili ve čtyřech závodnících. Mezi muži nakonec startoval pouze Martin Dupák, pro kterého byl tento závod velikou zkušeností, neboť start na podobném typu soutěže byl jeho dá se říci premiérou. Není se čemu vidět, že z toho byl lehce nervózní. Díky bronzové známce a tudíž zařazení mítinku do World Athletics Indoor Tour Bonze  se Martin postavil na start vedle borců ze zahraničí a časy pod 7 vteřin běžely ve výsledcích jako na běžícím páse.  Martin v soutěži zaběhl výkon 7,64 s, což byl do minulého týdne jeho osobák, který si překonal na našich přeborech. Nicméně z mého pohledu největším přínosem z jabloneckého startu bylo právě jakési "obouchání" loktů v prestižní soutěži.

 

Jana Šafránková si v kvalifikaci zaběhla výkon 7,72 s, což při zvážení celkem nezdařeného výběhu z bloků, kdy se mi zdálo, že start sice dobře "odpálila" co se týče výbušnosti, ale současně ji to tak trochu nadzvedlo a veškerá energie tím pádem šla jiným směrem, než bychom si přáli, je výkon na úrovni osobního rekordu. I proto jsem z Jablonce odjížděl vlastně spokojený. Prostě to tentokrát nevyšlo. V rozběhu, do něhož Jana postoupila z kvalifikace, Janča neudržela nervy na uzdách a předčasně vystartovala. Rozhodčí byli v tomto případě nekompromisní a následně ji ze závodu diskvalifikovali. Jana byla naštvaná, především sama na sebe. Holt se nedá nic dělat a výkonnost musíme prodat na jiných závodech! Jsem přesvědčený, že byla připravená dobře a prodá to příště.

1safrankova.jpg

Aneta Bedrnová i Mia Plačková cestovaly na podobný typ závodu úplně poprvé a i pro ně stejně jako pro Martina se jednalo zejména o nasbírání zkušeností. V kvalifikaci holky ukázaly, že je atmosféra soutěže nijak nepředstihla a obě si překonaly osobní rekordy. Aneta po vynikajícím startu, kdy startovní reakci 0,122 s můžeme považovat za excelentní, udržela náklon a tah dopředu a následně finišovala v novém PB 7,71 s. Mia si bok po boku Jany Šafránkové vedle velmi odhodlaně a nakonec i ona přepisovala osobní statistiky, když si vylepšila svoje maximum na 7,84 s, což je v rámci kategorie starších žákyň v celorepublikových tabulkách aktuálně velmi lichotivé 4. místo.

 

Děvčata postoupila rovněž do rozběhových kol, kde se podle mého názoru ukázala nezkušenost s formátem postupových kol na takto velké soutěži, kde je časový odstup od rozběhu do finále více než 1,5 hodiny. Holky se už na svůj další závod zřejmě nedokázaly dostatečně zkoncentrovat a výsledky z tohoto kola zůstaly relativně daleko za jejich výkony z kvalifikace. Nicméně rozhodně nelituji, protože osobáky z prvního kola plus zkušenosti nabyté ve druhém kole jsou velmi cenné.

1bedrnova-plackova.jpg

Do Jablonce s námi odcestoval i Lukáš Soukal, v jehož případě jsme si tento den naplánovali pro trénink rychlostní vytrvalosti a prostředí jablonecké haly jsme tak ideálně využili před naším úterním startem na Stromovce.

1soukal.jpg